Karma Yoga
Yoga är inte bara utövandet av positioner (asana); yoga sker även utanför yogamattan i vardagen. Ashtangayogan har åtta grenar/delar varav asana enbart är en. Att utöva alla de åtta grenarna är viktigt för att uppnå yogans mål - att stilla sinnet/sinnesro.
Yama och niyama är de de två första grenarna i Ashtangayoga. Dessa ger råd om hur vi bör tänka och agera gentemot oss själva och våra medmänniskor. En viktig del av yogans livsfilosofi är att ta hand om andra och att ge tillbaka till samhället. Detta kallas Karma Yoga eller ”Seva” – vilket innebär osjälviskt handlande.
Ordet Karma betyder handling, arbete, strävan, eller resultaten av tidigare gärningar. Inom yogafilosofin menar man att vår nuvarande livssituation beror på våra tidigare handlingar. Genom att utföra Seva, att hjälpa andra utan tanke på någon personlig vinning, kan vi ändra vår egen karma till till det bättre. Detta leder till en framtid fri från negativitet och själviskhet och förändring av vårt öde.
Seva bör ske utan någon självisk baktanke eller att vara fäst vid resultatet av de åtgärder som vidtagits. Seva, att ge tillbaka till samhället, kan göras på många sätt, stora som små. Om man inte har ekonomiska medel att bidra med kan man hjälpa genom små dagliga gester och handlingar till behövande medmänniskor eller delta i välgörenhetsarbete. Baghavad Gita (en av de viktigaste texterna i Yogafilosofi) säger:
”Inga ansträngningar någonsin går till spillo i osjälviskt tjänande, och det finns ingen negativ effekt därav.” (BG Ch2.40).
Ashtanga Yoga Malmö (Isabella) har i många år varit engarerad i volontärarbete med organisationer som Project Air (yogaundervisning av överlevande från folkmordet 1994) och Odanadi (styrelseledamot 2010). Båda arbetar för kvinnors (och barns) rättigheter i Rwanda och Indien respektive. Du kan läsa mer om organisationerna genom att klicka på länkarna. Under hösten 2015 anordnade Ashtanga Yoga Malmö också en insamling till förmån för människor på flykt för att bidra till Radiohjälpens kampanj ”På Flykt” .
Under sommaren 2016 inledde Ashtanga Yoga Malmö ett samarbete med Yogashala Stockholm för att stödja organisationen V-Care Mysuru (Vision for Culture, Arts, and Research Enhancement). V-Care är en liten icke-statlig organisation baserad i Mysore, Indien, som arbetar för social förändring och stärkande av flickor och barns rättigheter. Organisationen drivs av Kumudini, hustru till Stanly som är chef för Odanadi (se ovan). Varje skolår anordnar V-Care särskilda sommarläger för barn från de fattigaste byarna runt Mysore. Genom lekfulla aktiviteter barnen utbildas i jämställdhet och respekt. V-Care hjälper också barn, främst flickor från de mest utsatta samhällsgrupperna, att få adekvat skolgång. Unga kvinnor ges även yrkesutbildning i sömnad eller dyl. för att kunna bli självförsörjande.
För att stödja och sprida information om V-Cares arbete anordnar vi regelbundna insamlingskampanjeroch event. De pengar som samlas in går oavkortat till organisationen och dess arbete med att hjälpa barnen i några kastlösa byar utanför Mysore. Ashtanga Yoga Malmös evenemang hittar du i vår evenemangs-kalender. Om du är intresserad av att veta mer eller vill hjälpa eller bidra ekonomiskt kontakta oss gärna.
V-CARE STÅR FÖR 'VISION FOR CULTURE, ARTS AND RESEARCH ENHANCEMENT'
V-Care är en ideell organisation baserad i Mysore som grundades i juni 2009. Den arbetar för att skapa en bättre värld för barn och unga i Indien och för att de ska växa upp i en trygg, säker och utvecklande miljö. V-Care erbjuder utbildning (grundläggande och yrkesinriktad), hälsovård, personlig utveckling och kulturaktiviteter till särskilt utsatta grupper i utkanten av det indiska samhället. V-Care arrangerar även sommarläger för barn från fattiga byar. Lägren erbjuder konst, musik och teaterklasser där barnen genom lek och kreativa övningar får lära sig om jämlikhet, respekt och egenvärde. Dessa läger har gett mycket positiva resultat och barnens entusiasm har spridit sig till föräldrarna.
V-CARES FOKUSOMRÅDEN
- Utbildning & arbete
- Etablera skolor och institutioner för att öka självförsörjningen för de fattigare grupperna
- Designa och utforma interkulturella utbytesprogram för socialt arbete, utveckling och för att bekämpa ojämlikheter i samhället
- Skapa och driva projekt för ledarskap och personlig utveckling för unga
- Arbeta för att stärka kvinnor och barns rättigheter
- Miljö & hälsa
- Arbeta för ett harmoniskt samhälle och stödja alla ansträngningar för att uppnå världsfred
- Etablera och främja psykisk hälsa och rådgivning
- Ta itu med hälsofrågorna för kvinnor, barn och ungdomar
- Driva ett terapeutiskt center med scenkonst, yoga, meditation och äventyrssporter
- Främja miljövänliga projekt
- Konst & kultur
– Skapa ett resurs- och forskningscentrum för hållbar utveckling och konst
- Uppmuntra talanger inom konst, sport, utbildning och entreprenörskap
GRUNDAREN
Stiftelsens ordförande är Dr Kumudini Achchi, som också är biträdande professor och socialarbetare vid institutionen för socialt arbete vid JSS College i Mysore. Kumundini är dessutom en professionell dansare. Kumudini och hennes man Stanly brinner för att hjälpa de mest utsatta människorna i samhället och de arbetar ständigt mot mörka krafter i Indien. Men trots motvinden gör de skillnad varje dag och de ger aldrig upp.
VÅR BERÄTTELSE
Våren 2010 blev Isabella involverad i det första Yoga Stops Traffick-evenemanget som någonsin anordnats i London till stöd för Odanadi, en anti-traffickingorganisation baserad i Mysore Indien. Evenemanget med 108 solhälsningar hölls i flera länder samt på torget framför det stora palatset i centrala Mysore. Genom evenemanget och människorna på Triyoga London kom Isabella i kontakt med styrelsen för Odanadi UK och valdes till styrelseledamot (en post hon var tvungen att lämna när hon flyttade tillbaka till Sverige i slutet av 2011). Sedan 2010 har Yoga Stops Traffick-kampanjen vuxit och varje år ansluter sig yogaskolor över hela världen till de 108 solhälsningarna för att samla in pengar till Odanadi.
När Isabella 2012 reste till Mysore, Indien, besökte hon Odanadis högkvarter och barnhemmet där de unga kvinnor och barn som räddats från människohandel får en fristad och rehabilitering. Hon träffade grundarna Stanly och Parashu samt några av barnen och har återvänt för att besöka varje år hon har rest till Mysore – hon undervisade tex barnen i yoga och hjälpte till att skapa en permakulturträdgård för att säkerställa barnhemmets självförsörjning med frukt och grönsaker. Isabella fortsatte att samla in pengar till stöd för Odanadi genom årliga Yoga Stops Traffick-evenemang på shalan i Lund och Malmö.
Under en resa till Mysore 2015 bad Stanley Isabella att börja stödja sin fru Kumundinis organisation V-CARE. Ett år senare, under en gemensam vistelse i Mysore med Lisa Lalér från Yogashala Stockholm, bestämde vi oss för att slå oss ihop och stötta V-Care tillsammans. Med de pengar vi har samlat in genom åren har vi kunnat stödja skolgång och hjälpa till med läxor för barn från den orörda skådespelaren i Mysores förorter. Donationerna har bekostat en lärare som undervisar barnen i byarna. För att få barnen och föräldrarna motiverade att komma till lektionerna har det också ingått en näringsrik måltid vid varje tillfälle.
De insamlade medlen har dessutom hjälpt till att hyra en kurator för att identifiera barn som är socialt utsatta i de lokala skolorna runt Mysore med syfte att förhindra övergrepp och människohandel. Barnen från de lägsta kasterna lever ofta i fruktansvärd misär och riskerar ofta att utsättas för våld, övergrepp och trafficking. Husen i byarna där de bor saknar toaletter och behoven görs på närliggande åkrar. Det innebär att barn och unga flickor utsätts för stora risker att bli överfallna och våldtagna varje gång de går på toaletten. I den sk "untouchables" byn finns bara små leriga vägar och människor är mycket isolerade. V-Care gör viktiga insatser för att skapa positiv förändring för dessa människor genom kunskap, utbildning, empowerment och hygien. V-Care hjälper bla unga kvinnor från dalit kasten att bli självförsörjande stärker dem genom yrkesutbildning som minimerar deras sårbarhet för att bli sålda som hembiträden eller sexslavar.
Även med små medel fortsätter vi och alla deltagere från Ashtanga Yoga Malmö och Yogashala Stockholms att bidra till en bättre framtid för dessa barn och unga; en framtid som alla barn ska ha rätt till. Dina bidrag på våra särskilda yogaevent, frukostar och produktförsäljning är ovärderliga för att hålla V-Cares viktiga arbete igång. Tack för att du hjälper till att göra skillnad!